Otočna sončna elektrarna – brez priklopa na omrežje

sončna elektrarna brez priklopa na omrežje

Otočne elektrarne - brez povezave z omrežjem

· Moč 3 KW ali 5 KW.

· Otočni razsmernik + baterija + solarni moduli.

· Otočni razsmerniki so zasnovani za samostojno delovanje in jih ni mogoče priključiti na omrežje. Nadomeščajo omrežje in so primerni za stavbe, ki nimajo možnosti priklopa na električno omrežje ter imajo zgolj osnovne porabnike (luči, TV, radio, hladilnik).

Sončna elektrarna brez priklopa na omrežje - prednosti sistema

Otočna elektrarna za neodvisnost

Sistemska rešitev otočnega razsmernika je vrsta napajalnega sistema, ki vam omogoča proizvodnjo lastne električne energije, ne da bi bili povezani z omrežjem. Otočni razsmernik neposredno pretvarja enosmerno električno energijo iz solarnih panelov in zagotavlja napajanje porabnikov na izmeničnem toku. Hkrati se lahko otočni razsmernik poveže tudi z baterijskim sklopom za shranjevanje energije, proizvedene iz sončnih panelov, in črpanje te energije iz baterijskega sklopa v času, ko ni sonca. Če vas zanima otočna elektrarna, stopite v stik z nami za več informacij.

Zanesljivost

Otočna sončna elektrarna oz. otočni sistem ni izpostavljen izpadom električne energije zaradi okvar omrežja ali vzdrževanja, zaradi česar je bolj zanesljiv kot tradicionalni sistem, ki je vezan na omrežje. Običajno vključuje rešitve za shranjevanje energije, kot so baterije, za zagotavljanje energije tudi v času, ko sončne energije ni na voljo.

Prilagodljivost

Otočni sistemi so zasnovani tako, da izpolnjujejo vrsto zahtev glede električne energije - od majhnih samostojnih enot do večjih porabnikov v skupnostih ali podjetjih. Namesti se lahko hranilnik energije od 5 do 500 kWh za male porabnike ter od 1 do 50 MWh za večje porabnike.

Stroškovna učinkovitost

Otočni sistemi zahtevajo nekoliko višje investicijske stroške, običajno pa nudijo znatne dolgoročne prihranke v primerjavi s sistemom, ki je povezan v omrežje. Z otočnim sistemom se lahko potrošniki izognejo dragim mesečnim računom za omrežnine, prispevke in priključno moč, tako da se zanašajo na lastno proizvodnjo električne energije in moč otočnega sistema.

Diagram rešitve

otočna sončna elektrarna

Kaj je dobro vedeti?

Otočna elektrarna je v bistvu sončna elektrarna brez priklopa na omrežje. To pomeni, da je izdelana kot samostojna in samozadostna enota, ki ni povezana z električnim omrežjem. Tako vanj tudi na oddajajo viškov električne energije. Ti se najpogosteje shranjujejo v akumulatorjih oziroma ustreznih baterijah. Otočna sončna elektrarna je primerna za vsa območja, ki so nekoliko oddaljena in objekt ni povezan z distribucijskim električnim omrežjem. Takšna sončna elektrarna je torej povsem ločena od omrežja in se za najbolj uporabno izkaže v raznih vikendih in počitniških hišicah, planinskih in lovskih kočah, baznih postajah, zidanicah, v navtiki (plovila) in karavaningu (prikolice, avtodomi), pri napajanju solarnih svetilk ter v primerih, kjer je treba energijo pridobivati brez pomoči elektrodistribucijskega omrežja.

Otočna sončna elektrarna lahko proizvaja elektriko, ki jo za svoje delovanje potrebujejo razne manjše naprave, torej sijalke oziroma žarnice, televizijski aparati, računalniki, pa tudi hladilniki, manjši gospodinjski aparati, ventilatorji, klimatske naprave … Dodaten pomemben podatek je, da lahko otočna elektrarna s pomočjo baterije tudi shranjuje električno energijo, ki jo lahko nato uporabite tudi v delih dneva, ko ni sončne osvetljenosti. Na takšen način lahko pokrijete precej potreb po električni energiji tudi na manj dostopnih predelih oziroma v objektih, ki niso priključeni na električno omrežje.

Tako imenovana sončna elektrarna brez priklopa na omrežje sestoji iz več komponent, ki delujejo samozadostno. Sestavljena je iz solarnih panelov oziroma sončnih celic, regulatorja polnjenja, pretvornika oziroma razsmernika (inverter) ter akumulatorja oziroma baterije. Ne pozabimo na ustrezne nosilce in zaščitne elemente. V zadnjem času je mogoče dobiti napravo, ki združuje tako regulator kot razsmernik in polnilec. Tako je postavitev otočne elektrarne še enostavnejša in hitrejša. Pri otočnih sončnih elektrarnah je zelo pomemben podatek, ali sistem vključuje tudi baterijo ali ne. Če je ne, to pomeni, da pridobljene energije ne morete shraniti. Deluje samo takrat, ko je na voljo sončna svetloba, medtem ko vam bo otočna sončna elektrarna z baterijo dovajala elektriko tudi v temnejšem delu dneva in ob neugodnih vremenskih razmerah.

Za delovanje otočne sončne elektrarne kot samozadostnega sistema skrbi razsmernik oziroma inverter. Ta skrbi za polnjenje akumulatorja, delovanje solarnih panelov in ustvarja ravno pravšnjo napetost, da jo lahko uporabimo za delovanje različnih naprav. Sistem v osnovi deluje tako, da solarni paneli ob zadostni osvetljenosti prek razsmernika polnijo akumulator oziroma baterijo, ta pa električno energijo shranjuje tudi za obdobja, ko sončeve osvetljenosti ni ali je zmanjšana. Zelo pomemben del otočne sončne elektrarne je razsmernik, ki omogoča delovanje vsega skupaj, pri čemer pridobljeno energijo prilagaja uporabnikom v obliki ravno prave napetosti. Pomembno je vedeti, da otočna sončna elektrarna prinaša energetsko oskrbo individualnih manjših objektov, pri čemer je treba moč in druge lastnosti posameznih komponent prilagoditi potrebam oziroma zahtevam posameznih porabnikov.

Sončna elektrarna brez priklopa na omrežje oziroma otočna elektrarna načeloma ne zahteva posebnih soglasij za priključitev, saj deluje neodvisno od javnega električnega omrežja in vanj ne oddaja viškov proizvedene električne energije. Soglasje za priključitev tako ni potrebno na oddaljenih območjih, kjer distribucijsko omrežje ne doseže, prav tako ne, če sam objekt, kjer so nameščene naprave, na omrežje ni priključen. Smisel otočne elektrarne je namreč pokritje potreb po električni energiji tam, kjer javno električno omrežje ni dostopno. Takšna sončna elektrarna brez priklopa na omrežje deluje kot samostojna enota – z baterijo ali brez nje, odločitev je vaša.

Izdelek je bil dodan v košarico!: